Zavirite u prvi evropski Facebook serverski centar



Foto: Luleå Data Center

Gradnja ovog centra počela je u oktobru 2011. godine, a od polovine juna ove godine, završetak gradnje i instalaciju servera zainteresovani su mogli pratiti uživo preko interneta.

Prije nekoliko godina, Udruženje Greenpeace sprovelo je istraživanje o potrošnji električne energije u svetu i došli su do rezultata da serveri troše dva posto ukupno proizvedene struje na svijetu. U Facebooku su razmišljali o ovome kad su počeli da grade prvi serverski centar van SAD-a i u Luleu sagradili su postojenje u blizini brane iz koje servere direktno napajaju strujom.

U Facebooku su otišli i korak dalje kada je riječ o zaštiti okoline i upotrebi obnovljivih izvora energije. Tako hiljade servera hlade niske subarktičke temperature, čime uveliko štede električnu energiju. Svaki status, fotografija ili bilo kakva aktivnost na ovoj društvenoj mreži prolaze kroz servere u Luleu

Luleo (šve. Luleå, lap. Luleju, fin. Luulaja) je grad u sjevernom dijelu Švedske, u okviru Severnobotnijskog okruga, čije je upravno sejdište i najveći grad. Luleo je istovremeno i sedište istoimene opštine.
Foto: Luleå Data Center

Foto: Luleå Data Center


Primjedbe