Spektakularne crkve svijeta



 
 Arhitektura hramova, crkava, bogomolja i ostalih građevina predviđenih za molitvu vjernika često svojim izgledom odražava grandioznost "više sile".
Proteklih godina arhitekti su baš pustili "mašti na volju" i predstavili par nevjerovatnih dizajnerskih rejšenja crkava. Neke od njih eksperti kompanije "Emporis", baze podataka zgrada širom svijeta, posebno su izdvojili u izboru najspektakularnijih crkava moderne arhitekture i dizajna.

Na spisku su kapela u Sedoni (Arizona), poznata i kao "Beverli Hils među stijenama", kapela u japanskom Hokutu koja imitira oblike iz prirode - list, ili nova sinagoge (Neue Synagogue) u Majncu, koja je u obliku hebrejske riječi Kedushah – "blagoslov".

 
Katedrala " Metropolitana Nossa Senhora Aparecida" je rimo-katolička crkva u Braziliji. Dizajnirao ju je slavni Oskar Nimajer i sastoji se od 16 betonskih stubova.


" Cathédrale de la Résurrection" rimo-katolička katedrala u francuskom Evriju, djelo je arhitekte Marija Botata.



"Kapela Svetog krsta" je rimo-katolička crkva sagrađena u brdima Sedone u Arizoni, a djelo je "Anshen + Allen" biroa. Crkva ima nadimak "Beverli Hils među stenama."

  "Iglesia Parroquial en Rivas Vaciamadrid" u Madridu je poznata po neobičnoj boji rđe na fasadi.
 


Ranije poznata kao "Crkva Milosrdnog Boga Oca" (Dio Padre Misericordioso) danas je "Jubilarna crkva" u Rimu. Odlikuje je neobičan asimetričan dizajn, delo "Richard Meier & Partners Architects LLP".
 


"Kapela list" u japanskom Hokutu delo je arhitekte Klajna Ditama - ima dvije "školjke", jedna je napravljena od stakla, dok je druga perforirana sa 4,700 rupa.


 "Temppeliaukio" luteranska crkva u Helsinkiju često se koristi i za koncerte.


Kapela SAD vazduhoplovne akademije u Koloradu Springsu je odličan primjer moderne arhitekture. Sastoji se od 17 tornjeva, a svaki sadrži 100 identičnih tetraedara i ima posebne kapele za različite religije.

Primjedbe