Prizori Zemlje koji oduzimaju dah



Evropska svemirska agencija možda nikada nije posjedovala glamur Apolo misija ili lansiranja svemirskih šatlova, ali je bez velike pompe lansirala neke od najsofisticiranijih satelita za posmatranje Zemlje na svijetu.
Satelit Evropske svemirske agencije Envistat je najveći satelit za posmatranje Zemlje ikada izgrađen i nadgleda našu planetu od 2002. godine.

Ovaj satelit je sakupio dragocjene informacije u vezi sa našom sredinom i sve primetnijim opasnostima klimatskih promena.

Svake nedjelje Evropska svemirska agencija objavljuje po jedan satelitski snimak Envistata i drugih satelita. Ovi snimci prikazuju nevjerovatna mjesta na Zemlji, od pustinja pa sve do vulkana u Kongu.


Oblaci iznad Sjevernog mora. Danska je u donjem desnom uglu dok je Norveška u gornjem centralnom.
 

Rijeka Amazon u samom srcu kišne šume u Brazilu. Vegetacija je obojena nijansama roze boje – što je ona tamnija, to je vegetacija gušća.

 Ova fotografija sjeverne Kine pokazuje Žutu reku kako se uliva u Žuto more.


Ovo je delta rijeke Misisipi gdije se izliva u Meksički zaliv. Vegetacija je obojena roze bojom a sedimenti su svjetlo plave i zelene boje.


Rijeka Okavango teče od Angole do Bocvane. Na ovoj fotografiji obilježava granicu između Namibije i Angole.


Ovo je centrlani plato u Anatoliji u Turskoj. Najveće jezero u Turskoj, Tuz, se nalazi na desnoj strani. Tokom ljeta, voda se povlači otkrivajući debeo sloj soli.


Ovo je rijedak pogled na Irsku, Veliku Britaniju i Francusku bez oblaka.


Ovo su Virunga planine u Ruandi, opasan lanac aktivnih vulkana.


Ovo je Panamski kanal. Obojene tačke u središnjem dijelu slike, i gore i dole, su brodovi koji u njega ulaze i iz njega izlaze.

 Ledeni pokrivač Grenlanda, najvećeg ostrva na svijetu. Bijele tačke na dnu slike su ledeni brijegovi.


Farme u državi Vašington. Ove zakrivljene linije načinili su plugovi.

 Ovo su slike dina u Namibiji koje je načinio korejski Kompstat-2 satelit.

Klirvoter jezera u Kvebeku zapravo nisu dva odvojena jezera već jedno preko dvije depresije koje su stvorili udari meteorita prije 200 miliona godina.

Primjedbe