Sedam najmisterioznijih mјesta na svijetu




Postoji puno toga što možemo da naučimo o drevnom svijetu. Sa svakim otkrićem arheolozi saznaju više o civilizacijama koje su postojale prije naše, pa čak i danas, ovih 7 istorijskih lokacija i dalje predstavljaju veliku misteriju za čovječanstvo.

Stounhendž

Stounhendž, koji se nalazi u Viltšajeru u Engleskoj, izgrađeni je između 3.000 i 2.000 godine pre Hrista i pretrpeo je nekliko modifikacija u proteklih 5.000 godina. Teorije o ovom misterioznom mjestu naravno podrazumevaju i brojne mistične obrede iz prošlosti a čak i danas se mnogi sakupljaju na ovoj lokaciji imitirajući drevne običaje.
 Uskršnja ostrva

Stanovnici ovih udaljenih ostrva uspeli su da sagrade 887 džinovskih Moai kamenih stauta, od kojih najlakše teže 86 tona ali i da ih potom pomjeraju od platforme do platforme koje su bile raštrkane po ostrvu. Ni dan danas nismo sigurni kako su oni to uspeli.
 Nazka linije

Ovi masivni crteži na zemlji u gradu Ika, udaljenom 320 kilometara od Lime, glavnog grada Perua, mogu se videti iz vazduha ili posebnih tornjeva za posmatranje. Ideja za postojanje ovih crteža i dalje nije jasna, ali najnovije teorije smatraju da je u pitanju lavirint za duhovno putovanje.
 Teotihuakan

Vrlo malo se zna o ljudima koji su nastanjivali ovaj grad koji se nalazi vrlo blizu Meksiko Sitija. Ovo je takođe bio najveći grad u Zapadnoj hemisferi pre dolaska Maja i Asteka. Kada su Asteci otkrili ovaj grad, nazvali su ga Teotihuakan – „mjesto koje je bog stvorio”.
 Ravnice ćupova

Širom provincije Ksieng Kouang u Laosu nalaze se raštrkani ćupovi, a u pojedinim formacijama ima i do 250 ćupova. Neki vjeruju da su bile korišćene za posmrtne ostatke, a po nekim legendama, ove ćupove koristili su džinovi koji su u njima čuvali alkohol.
 Velike piramide u Gizi

U pitanju je jedino čudo drevnog svijeta koje postoji i dan danas, ali čovječanstvo i dalje ne zna kako je drevni svet uspeo da sagradi ove nevjerovatne građevine.

Gobekli Tepe

Ova religiozna lokacija u Turskoj sagrađena je prije 10.000 godina pre Hrista. Iskopavanja na ovoj lokaciji započeta su tek 1995. godine, ali već sada se postavljaju mnoga pitanja. U vremenu kada su zemljom hodali samo lovci i sakupljači hrane, kako su oni uspjeli da sagrade ovako kompleksne građevine?

Izvor: Huffington Post


Primjedbe