Putovanja vozom koja ostavljaju bez daha




U poređenju sa automobilom i avionom, voz je za mnoge najudobnije prevozno sredstvo. Omogućava vam da se opustite, zavalite u svoje sjedište i uživate razgledajući prirodu oko sebe. Turistički vodič “Fodor's” donosi listu 15 najljepših tura.

Vožnja od Zermata do Sen Morica u Švajcarskoj nudi pogled na veličanstvene Alpe i izaziva strahopoštovanje prema sjajno plavom nebu i zelenim dolinama, zbog čega je ova tura prava vizuelna gozba. Prolazi se kroz 91 tunel i prelazi 291 most, a vožnja traje sedam sati.

Od Duranga do Silvertona u Koloradu popećete se na više od 900 metara i otputovati 130 godina u prošlost. Vozom na paru, čija lokomotiva datira iz 1920. godine i koji se kreće 30 km/h, putuje se kroz strme planinske prolaze na jugozapadu Kolorada. Ovaj voz se pojavljuje u filmu "Buč Kasidi i Sandens Kid" iz 1969. godine u kojem glume Pol Njumen i Robert Redford.

“Hiram Bingham Orient Express” od Kuska do Maču Pikčua, dvije top destinacije u Peruu, vozi celi dan. Vožnja kroz dolinu rijeke Urubamba praćena je bogatom večerom od četiri jela.


Od Kristčerča do Grejmauta na Novom Zelandu prelazi se jug zemlje za 4,5 sata. Iz voza se pruža nevjerovatan pogled na poljoprivredna dobra u Kanterberiju i rijeku Wajmakiriri, a sve to prati dramatičan vijadukt koji vozi do nacionalnog parka “Arthur’s Pass”.

Simpatičan uski istorijski voz, čija lokomotiva i vagoni datiraju iz 1865. godine, vozi po Velsu. Kad se tek pojavio na šinama služio je za prevoz škriljca iz brojnih rudnika u ovom području. Inspirisao je V.V. Odrija da napiše knjige o popularnom voziću Tomasu.

Dvodnevno putovanje iz planinskog grada Banfa u Alberti do kosmopolitskog Vankuvera u Kanadi pored sjajnog pogleda nudi i mnogo hrane, pa je moguće da iz voza izađete teži nego kad ste ušli. Film "The Bachelorette" iz 2009. godine sniman je upravo u ovom vozu.



Savezna američka država Arizona mjesto je neodoljivog putničkog voza kompanije “The Grand Canyon Railway” koja nudi uvid u mnoge faze putovanja vozom u SAD-u. Tu su vagoni iz 1923. godine, kao i oni iz sredine prošlog vijeka, ali bez obzira na to u koji sjednete imaćete šta da vidite. U jednom smijeru putovanje traje dva sata i petnaest minuta.

Od Edinburga po škotskim planinama voz prolazi spokojnim netaknutim zelenilom, pored jezera, drevnih dvoraca, potoka... Putnici mogu iznajmiti kiltove ili neke slične kostime kako bi ih nosili tokom vožnje.

Kroz živopisnu Indiju od 2010. godine vozi “Maharajas Express”, kompanija koja nastoji da vrati slavu nekadašnjih prelijepih vagona kojima su se u prošlosti prevozile maharadže. Vozeći samo 88 putnika, ovaj voz ide iz Delhija i Mumbaija kroz Radžastan do destinacija vrednih posete i fotografisanja, kao što su Agra, Džajpur, Udajpur... Svaki od salona u ovom vozu je dobio ime po legendarnom dragulju koji je nosio maharadža.

Od ranog proljeća do kraja ljeta, kada cvijeta drveće badema, a terase s vinovom lozom pucaju od voća, od Porta do Pocinja u Portugalu najbolje je uživati u vožnji zelenom dolinom reke Douro. Pritom se prelazi 30 mostova i 26 tunela, a voz se zaustavlja na prelijepim istorijskim stanicama kao što su Regua i Pinjao.

Od Adelaide do Darvina duga je vožnja. Traje tri dana i dvije noći, ali ne postoji bolji način da shvatite kolika su prostranstva i lepote Australije.

Nećete moći da odvojite pogled ni od divljih životinja koje ćete sresti usput ako se budete odlučili na vožnju vozom kroz Aljasku. Od Enkoridža do Ferbenksa vas čeka poseban panoramski pogled, posebno prema Makinliju.

Od Nape do Sent Helene u Kaliforniji tri sata možete pijuckati različita vrsta vina ili večerati u vagonima “Napa Valley Wine” voza. Prolazak kroz suncem okupane vinograde u retro vozu iz 1915. godine pripremiće vas za sveže spremljenu večeru koja se putnicima služi.

Tura od Majnca do Koblenca u Njemačkoj nudi vam pogled na prizore za razglednice. Stoletni dvorci i slikovita reka čine da vam putovanje začas prođe.

Od Budimpešte do Istanbula vozi “Danube Express”. Četiri dana vožnje u ovom "hotelu na točkovima" ne samo da će vam omogućiti pogled i zaustavljanje u srednjovjekovnim gradovima i dvorcima, već je to jedini međunarodni privatni voz u Evropi koji ima “en-suite” odjeljenja i klima uređaje.

Primjedbe