Bizon - najbolji bik u BiH u 2013.


Pasat

Vitez - Borbe bikova u našoj zemlji imaju dugu i bogatu tradiciju, a posljednjih nekoliko godina biraju se i nabolji i zvanično najuspješniji bikovi.

Brizonja, Brisko, Maks, Lozonja, Brižan, Barun, samo su neka od pooznatih imena bikova na bh. koridama.
Na četvrtoj po redu redovnoj skupštini Saveza klubova uzgajivača i ljubitelja bosanskog bika u BiH (SKUBBuBiH), koja je održana u Vitezu, bili su predstavnici svih 22 udruženja. 

Titulu i pehar najjačeg bika u lakoj kategoriji u prošloj godini dobio je bik Bizon, čiji je vlasnik Hidajet Kučuković iz Sanice, u srednjoj kategoriji ona je pripala biku Pasat Rusmira Beše iz Kruščice kod Viteza, a tituli u teškoj kategoriji za 2013. najbliži je Žujica braće Tubić iz Liskovice kod Mrkonjić Grada.

U 2013. među najuspješnije i najbolje bikove spadaju i Zekonja Benjamina Fetića iz Zenice, Brisko Zdravka Jurčevića iz Počulice kod Viteza, Peran i Jelenko Muje Hrvačića i Ćamila Mutabdžića iz Vlasinja kod Jajca, Šveđanin Josipa Biletića iz Krčevina kod Viteza i Zečo Zdravka Jurčevića iz Počulice kod Viteza.

Veliku popularnost u BiH, ali i cijelom regionu uživa jedina dama vlasnica nekoliko vrsnih bikova u BiH, od kojih su dva šampioni Čevljanske i Grmečke koride za prošlu godinu - Renata Pranjković iz Viteza. Ona je na neki način postala i zaštitni znak korida u BiH.
Renata Pranjković
Bizon

Briško

Grošan

Jelenko

Peran

Šveđanin

Zećo

Zekonja

Žujica


Primjedbe