Obrok
sa ukusom ljeta: Rižoto sa morskim plodovima
Lagano i brzo jelo od riže i plodova mora u vašoj
kuhinji stvoriće morsku atmosferu. Spremanje rižota s morskim plodovima nije
zahtijevno, samo pratite korak po korak i ovo jednostavno i veoma ukusno jelo
mediteranske kuhinje stiže na vaš tanjir.
Potrebno je:
- 150 - 200 gr pirinča
- 1 šargarepa
- 200 gr gotovih morskih plodova
- 1 glavica luka
- ulje maslinovo
- začin
- so
- biber
- peršunov list
- 3 čena bijelog luka
- 100 ml bijelog vina
Priprema: Pirinač dobro operemo i stavimo da se bari u malo
vode oko 4-5 minuta da voda ispari. Ne smije se pirinač mnogo bariti samo al
dente. Na ulju propržiti sitno sijeckan crni luk, pa dodati šargarepu. Kad se
sve malo prodinsta, dodaju se morski plodovi, bijelo vino i seckan bijeli luk i
sve se dinsta još 15 minuta. Na kraju dodati začin, biber, so i sjeckan
peršunov list. U tako spremljene morske plodove doda se baren pirinač i sve se
lagano izmiješa, poklopi i ostavi poklopljeno oko 10-15 minuta da pirinač upije
mirise. Može se koristiti kao prilog ili kao glavno jelo. (Bakina kuhinja)
Primjedbe
Objavi komentar